The only way is up!

"Ow jouw zaak heet zeker Store Du Nord omdat je aan het Noordeinde zit!?"

Nee, al had dat wel de reden kúnnen zijn en zo heel vreemd is het ook niet om dat te denken.
Echter, het deel 'Du Nord' heeft een hele andere oorsprong en betekenis dan wat men denkt wanneer zij nog niet bekend zijn met mijn gedachtegang.

Vroeger en nu

In 1983 ben ik geboren in het Franse deel van België, waar wij toentertijd woonden omdat mijn vader gestationeerd was op de NATO basis die in de buurt van Mons ligt.
Hier heb ik overigens maar een hele korte periode gewoond alvorens wij richting Duitsland verhuisden maar toch, juist dit stukje van mijn eigen 'roots' heeft bijgedragen aan de bedrijfsnaam die ik vandaag de dag voer.

Hoewel ik namelijk totaal niet taalkundig ben, ben ik toch een enorme liefhebber van de Franse taal. Bijna alles klinkt mooier in deze 'taal van de liefde' en je hebt toch ook wel gauw het idee dat iets erg chique is, een baguette klinkt immers veel verfijnder dan een stokbrood...

Om te kunnen begrijpen waarom het dan Du Nord is, is enige uitleg wel op zijn plaats.

Zoals we allemaal weten, gaat het leven niet altijd over rozen. Als mens zijnde proberen wij ons mooiste leven te leven echter is de factor tegenslag wel erg bepalend voor hoe iemand in het leven kán staan. Met de nadruk op kán.
Net als ieder mens heb ik namelijk ook tegenslagen gekend. Sterker nog, ik ervaar nog steeds tegenslagen want het hoort een beetje bij het leven. Hoe je er mee omgaat is dan wel enorm van invloed op jouw leven, maar ook die van de wereld om je heen.

Ik heb een moeizame jeugd gehad door het vroege overlijden van mijn vader, een periode die het zeker voor mijn moeder niet makkelijker maakte met drie zoons in huis. Ik was best een vervelend pubertje die veel kattenkwaad uithaalde en die altijd zijn zin wilde hebben, wat betreft dat laatste is er eigenlijk niet veel veranderd. 
In mijn twintiger jaren was ik enorm losbandig, een feestbeest maar tegelijkertijd ook hard werkende aan mijn carrière. Op zeer jonge leeftijd had ik een goede baan bij een groot modemerk en ik kon vrij snel een huis kopen. Een periode die mij heel erg gevormd heeft en ook keihard maakte, ik was niet de meest prettige persoon in de omgang. 

Toen mijn 3e decennium van het leven begon, begon ik ook wat grote fouten te maken. Een periode die zich kenmerkt door egoïsme, boosheid en blind voor de wereld om mij heen. Kort gezegd, een zeer zwart hoofdstuk in mijn levensverhaal. 

En toch ben ik heel dankbaar voor deze fase, omdat het mij heeft gevormd tot de persoon die ik nu ben.

Positieve mindset, positiever leven

In 2014 begon ik mij meer te verdiepen in wat ik zelf nou écht wilde in mijn leven. Hoe kon ik een leven gaan hebben dat niet alleen mij voldoening kon geven maar ook waarin ik meer kon betekenen voor de wereld om mij heen en enkele personen in het bijzonder.
Ik ging veel lezen over spiritualiteit en ontdekken waarom je doet wat je doet, met name de boeken van Alan Watts en Simon Sinek waren hierin bijzonder waardevol voor mij. Podcasts, video's, TedTalks, ik ging zoveel mogelijk absorberen op het gebied van je mindset meester worden. 

Ik ontdekte voor mijzelf dat bij mij alles draait om passie. Eigenlijk heb ik altijd keuzes gemaakt op basis van passie, gevoel, vanuit het hart. Soms waren deze keuzes desastreus maar vaker gaven ze een zeer goede richting aan mijn leven. Door dit te herkennen in mijzelf werd het zaadje geplant van waaruit ik begon te groeien, als mens én als ondernemer.

Le Jean Du Nord

In 2016 lukte het mij om mijn eerste serieuze stap als ondernemer te maken: Du Nord Projects werd geboren en het eerste project was een handgemaakte jeans pantalon, een stijl die mijn liefde voor denim en de formele wereld liet samensmelten. Van droom naar realisatie, een feit dankzij mensen om mij heen die in mij en mijn project geloofden.

Het was ook het jaar waarin ik de wereld van Du Nord Projects inhoudelijk vorm kon geven. Een bedrijfsnaam vind ik namelijk heel persoonlijk, zeker als zelfstandig ondernemer. Ik werk vanuit passie, met duidelijke doelen en de naam Du Nord heeft daar enorme raakvlakken mee.

Du Nord symboliseert namelijk meer dan de Franse vertaling voor 'het Noorden'. Het staat voor obstakels overwinnen in je leven. Om harde keuzes te durven maken ongeacht hoe zwaar het leven op dat moment is, ongeacht hoe moeilijk het is om die keuze te maken. Het staat voor je eigen berg beklimmen, steeds verder komen in het leven, steeds meer omhoog naar de top. Het Noordelijkste punt, jouw eigen Du Nord. Zodat uiteindelijk er een moment komt in je leven dat je daar bent waar je wilt zijn, en dat je vol trots en dankbaarheid kan kijken naar wat je gerealiseerd hebt in je leven. Je hebt immers altijd een keuze, going down or going up.

Ik koos voor de 2e optie.

Store Du Nord

En nu is het 2019 en is Du Nord Projects steeds verder gekomen, van jeans project naar een eigen, fysieke store. Het realiseren van dromen dankzij een positieve mindset, dankbaarheid, doorzettingsvermogen én hele bijzondere mensen om mij heen.

Wellicht zie je de link nu niet met kleding, wat ik mij goed kan voorstellen. Het gaat ook niet zozeer om het feit dat ik kleding verkoop, dat is eigenlijk enkel het stukje 'wat' dat is voortgekomen uit mijn eigen 'waarom'.

Store Du Nord is vooral een beleving waarin ik samenwerk met merken die op dezelfde manier geloven in hetgeen waar ik in geloof. Een kledingartikel mag best een symbolische of emotionele waarde krijgen voor iemand, zoals een raw denim jeans die je jarenlang hebt gedragen en waarvan de stof alle kenmerken van jouw leven en manier van dragen toont. Of die mooie wax jas van Barbour die jarenlang je beste vriend gaat zijn tijdens het gure en koude weer. Samen maak je heel wat mee en creëer je je eigen vorm van duurzaamheid, ook niet onbelangrijk vandaag de dag.

Samen groeien in het leven, stap voor stap en met alle tegenslagen die erbij horen. Omdat ik geloof in overwinnen, en dat wil ik jou ook meegeven in de ervaring die hoort bij Du Nord.

Reacties
Dank je wel voor deze mooie reactie Roberto! Jezelf openstellen en ook de obstakels uitspreken leiden vaak tot nieuwe wegen omhoog!
Jeroen de Wal - 06 Nov 2019 - 10:42
Leuk om te lezen!! Veel gelijkenissen ;-)

Fantastisch om nu te doen waar je je goed bij voelt!

Ik waai echt binnenkort een keer aan bij je.

Succes met alles wat je doet!

Groet, Roberto
roberto kik - 04 Nov 2019 - 19:09
Laat een reactie achter