LEE Jeans, omdat elke man een beetje een rebel blijft

Ik ga hier zeker geen blog schrijven over het ontstaan, en de ontwikkeling, van H.D. LEE Mercantile Company, ofwel LEE Jeans zoals iedereen het kent. Het zou mij namelijk niet lukken om jou iets anders te vertellen over LEE dan wat je op het internet gaat vinden. Liever vertel ik jou waarom ik dit iconische, Amerikaanse denim merk heb gekozen voor Store Du Nord.

Sinds mijn begin in de retail wereld ben ik altijd gefascineerd geweest door de stof denim. De vele mogelijkheden qua weven, qua kleur, de manier van dragen en de eindeloze stijlen en pasvormen hebben mij altijd enorm geïnspireerd. Voor mij zit de liefde vooral in de stof en de indigo verf en wat men hiermee allemaal kan doen qua innovatie óf hoe men traditionele technieken nog steeds kan toepassen. Juist vanwege deze passie zie je mij vele malen liever op een stoffenbeurs dan op een inkoopbeurs, de kern van waarom weverijen een bepaalde stijl denim ontwikkelen vind ik vaak intrigerender dan wat het eindproduct uiteindelijk is.

Toen ik begon met de juiste merken samenstellen voor Store Du Nord wist ik meteen al dat ik LEE Jeans wilde gaan voeren, voor twee hele simpele redenen:

LEE is consistent en innovatief zonder hun heritage te verwaarlozen & James Dean.

Sommige mensen vragen zich weleens af of een merk zo groot als LEE Jeans wel écht durft te innoveren om betere, en vooral schonere, spijkerbroeken te maken. Die vraag stel ik ook als ik op inkoop ga. We leven immers in een wereld waarin te weinig gedaan wordt om die wereld leefbaar te houden, de grote bedrijven die de touwtjes in handen hebben verwaarlozen dit nog teveel in mijn optiek. 

Daarom werd ik er ook zo blij van om te ontdekken dat LEE wél zo'n groot bedrijf is dat bewuster durft te produceren en hierin concrete stappen maakt. Sinds enige tijd heeft LEE een hele mooie samenwerking met de Italiaanse fabrikant Candiani Denim, de grootste groene denim weverij in Europa. Samen met Candiani ontwikkelt LEE een speciale lijn met eco-denim, waar door het gebruik van Kitotex technologie een denimstof ontwikkeld kan worden die 30% minder energie, 50% minder water en 70% minder chemicaliën gebruikt. 

Ik kies bewust voor deze groene, duurzame collectie van LEE omdat de mensen van LEE dus serieus durven te innoveren op grote schaal en aandacht hebben voor het milieu.

Waar LEE jeans tevens erg sterk in is, is het blijven respecteren van hun historie. De heritage van een merk dient, naar mijn mening, altijd gerespecteerd te worden omdat het vaak de juiste richting geeft binnen een merk. Bij LEE zie ik dit altijd terug in de collectie, waar ik dat bij andere grote jeansmerken veel minder zie. Een voorbeeld hierin is de LEE 101 collectie, een substantieel deel van wat LEE op de markt brengt en een collectie waarin ze een soort van ode brengen aan hun roots, hun heritage sinds 1889.

De befaamde 101 collectie voert klassiekers als de Rider en het cowboy denim jack, items die ze nog steeds zoveel mogelijk maken op de originele manier. Wat hierin vaak een herkenningspunt is, is de selvedge afwerking bij de jeans. Selvedge is een manier van denim weven waarbij het doek wordt afgewerkt door een selvedge einde, zodat de stof niet kan gaan rafelen. Deze selvedge kwaliteiten worden geweven op traditionele shuttle looms, machines die vandaag de dag niet meer als standaard worden gebruikt en vaak een hogere kwaliteit stof geven dan machines voor massa productie.

Deze mooie 101 collectie brengt mij ook tot de tweede reden waarom ik graag LEE jeans wilde voeren: James Dean.

Voor velen een iconisch figuur, zo ook voor mij. Ik ben een liefhebber van oude films en acteurs zoals Steve McQueen, Marlon Brando en James Dean.

James Dean was een geniale acteur die excelleerde in karakterrollen spelen, iemand die het vermogen had om psychisch volledig op te gaan in de rol die nodig was. Een beetje zoals Johnny Depp dat tegenwoordig zo goed kan.

In de film Rebel without a cause droeg James Dean o.a. de LEE Rider jeans, en juist die rol en aankleding zorgde er voor dat de spijkerbroek een vogelvlucht nam in populariteit. Iedereen wilde zo cool zijn als Jimmy Dean, tieners en twintigers adopteerden zijn stijl en LEE werd een serieuze speler op de denim markt in de VS.

James Dean is voor mij de personificatie van iemand die een stem had en die dat liet zien in zijn acteerwerk, een persoon die tot de verbeelding spreekt omdat hij het gevoel van de jongeren in de jaren '50 zo overduidelijk tot uiting kon laten komen op het witte doek. Een rebel die durfde te proeven van het leven, die zijn dromen achterna ging en altijd de grenzen opzocht. Het is niet voor niets dat James Dean anno 2019 nog steeds zo enorm populair is bij alle generaties, vele modemerken en zo ook bij mij en Store Du Nord.

Helaas overleed James Dean op 30 September in 1955, 24 jaar jong, in een zwaar verkeersongeluk terwijl hij onderweg was naar een autorace waaraan hij zelf ook zou meedoen.

De LEE 101 collectie is daarom voor mij ook meer een ode aan James Dean, dan enkel een rijke heritage collectie van LEE jeans. Een beetje 'the best of both worlds' om het maar zo te zeggen.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter