Doe 't maar gewoon

"Dan zien we volgend jaar wel of ik hier dan nog met zo'n vrolijke bek sta!"

 

Aldus ondergetekende tegen menig vaste klant inmiddels...

 

Deze schijtlollige opmerking maak ik natuurlijk niet voor niets. De eerste zes maanden van mijn eigen winkel, Store Du Nord, zijn voorbij gevlogen. Gelukkig elke dag met passie en plezier, af en toe wat frustratie en gerede twijfels maar vooral bevestiging dat ik de juiste keuze heb gemaakt met zelfstandig ondernemen. 

 

Maar toch heb ik wat verkeerde keuzes gemaakt, waarvan ik eigenlijk al wist dat ik dat niet moest doen. Maar waarom dan toch doen???

 

Ja maar... is gewoon nee!

Het is natuurlijk heel normaal dat je verkeerde keuzes maakt, dat heb je meestal achteraf pas door en het hoort er gewoon bij als je aan het ondernemen bent.

 

Toch besefte ik dat ik bepaalde dingen gewoon had kunnen voorkomen, als ik nou maar volledig mijn hart had gevolgd.

 

Ik heb het over de samenstelling van merken in mijn winkel en het besef dat ik té lang in een heel veilig, en basic, segment heb gezeten. Waar ik vroeger vooral met niche merken en hoog segment actief was, heb ik de laatste jaren in loondienst meer in het midden segment gezeten en dat heeft behoorlijk wat invloed gehad op de keuzes die ik heb gemaakt voor Store Du Nord.

 

Het hele idee van ondernemen is dat je gewoon je hart volgt en dat je vanuit passie aan het bouwen bent. Nou is dat vrij goed gelukt maar ik betrapte mijzelf erop dat ik toch bang was dat ik niet élke klant kon bedienen.

 

Ik moest toch immers voor iedereen toegankelijk zijn?

 

Nee.

 

Ja maar wat nou als iemand gewoon een blauwe trui wilt voor onder een colbert?

 

Nee.

 

Ja maar ik moet toch goede dress shirts aanbieden?

 

Nee.

 

Ja maar...

 

NEE!

 

Je hoeft niet voor iedereen iets te hebben. Dat gaat gewoon niet. Kies voor een duidelijke stijl en duidelijk beeld in je winkel, werk met merken waar je 100% achter staat en die een verhaal te vertellen hebben. Dát is wat je gewoon moet doen. Wees wie je bent. 

 

Dit hele circus van gedachten heeft de laatste maanden dagelijks een optreden gegeven in mijn hoofd. 

 

Waar ik in het begin van mijn ondernemersplan zó enorm bezig was met alles uit te werken vanuit passie, kreeg ik gaandeweg steeds meer het gevoel dat ik ook een brede basis moest neerleggen qua merken, items en volume. Dat was ik immers gewend de laatste jaren en het leek mij ook niet meer dan logisch.

 

Echter, het is natuurlijk alleen maar logisch omdat je binnen de kaders van een bepaald bedrijf werkt en waar die opbouw werkt voor dat bedrijf omdat dat gewoon is waar dat bedrijf op draait.

 

Maar nu is het mijn eigen bedrijf dus.

 

Dus maak je weleens beginnersfouten.

 

Screw business as usual

 

Gelukkig maak je fouten om er van te leren.

 

Gelukkig kun je met mensen in je omgeving sparren.

 

Gelukkig weet je dat je eigen gevoel vaak tot de mooiste dingen leidt.

 

Dus doe 't dan maar gewoon.

 

En zo vertrok ik dus afgelopen Januari naar Parijs, om daar weer mijn inkoop te doen en ditmaal met nog meer visie en beleving én met de insteek om meer bijzondere merken toe te voegen in de stijl die volledig past bij mij en dus Store Du Nord.

 

Ik had geen "Ja maar" gevoel meer waardoor ik bepaalde merken vriendelijk heb aangegeven niet meer in te kopen, ik had wel 100% het "Ja doe maar" gevoel bij de merken waar ik écht mee samen wil werken en die dus toegevoegd gaan worden in de 2e helft van 2020.

 

Ondernemen is niet makkelijk, maar het moet wel leuk zijn. Je moet jezelf elke dag in de spiegel aankijken en de vraag stellen: Is dit wat ik wil?

 

Dat antwoord is bij mij altijd JA!

 

En ja, ik vervloek mijzelf af en toe als ik wat te voorzichtig ben in bepaalde keuzes. En ja, ik baal er soms wel eens van dat ik niet even makkelijk een weekendje weg kan.

 

Maar ik ben verdomde blij dat ik ondernemer kan én mag zijn, dat ík zelf bepaal hoe mijn winkel er uit ziet en welke merken en stijlen ik voer. Want wat is er nou mooier dan die klanten die zeggen: 

 

"Jeetje, wat vet zeg dat je dit merk hebt!" 

 

of

 

"Ik kom bij jou voor de speciale items..."

 

Dat is toch het mooiste wat er is? Die klanten waanzinnig blij maken met kwaliteit, stijl en bijzondere merken.

 

Het is tijd om meer schijt te hebben aan hoe alles normaal gesproken gaat, nu is het tijd om volledig mijn hart te volgen.

 

Ik doe 't maar gewoon en dan zie ik volgend jaar wel of ik nog zo vrolijk in de zaak sta ;-) 

 

p.s. Door mijn hart te volgen ben ik nu in staat om Store Du Nord te verrijken met nieuwe merken als Blue Blue Japan, Kestin Hare en Companion Denim én vergroot ik de collecties van merken als Motiv en Norwegian Rain! Zin in deze nieuwe uitdagingen!

 

Reacties
Thanks bro! Hoop je gauw weer te zien!
Jeroen de Wal - 05 Feb 2020 - 10:40
Mooi geschreven en super dapper van je amigo! Ga zo door!! Stay blue - Ru.
ruann da silva - 04 Feb 2020 - 15:05
Laat een reactie achter